Canlı Ders Nasıl Kullanılır?

Canlı Ders Nasıl Kullanılır?

EBA Canlı ders uygulamasını evinizde bulunan masaüstü veya dizüstü bir bilgisayar ile kullanabileceğiniz gibi, tablet veya telefon gibi bir akıllı cihaz aracılığıyla da kullanabilirsiniz. Ancak hangisini kullanıyor olursanız olun bir EBA şifresine sahip olmanız gerekiyor.

31.08.2020 250

EBA Şifreniz yok ise almanın birkaç yolu bulunmaktadır. Oluşturulacak bu geçici şifresinin geçerlilik süresi 5 gündür ve kalıcı şifrenizi bu süre içerisinde belirlemezseniz geçici şifreniz iptal olacaktır. Geçici şifrenizi şu yollarla temin edebilirsiniz;

  1. Veliniz E-Devlet şifresi kullanarak EBA üzerinde oturum açabilir ve "Öğrenci Şifre Belirleme (Veli)" menü seçeneği ile size geçici şifre tanımlayabilir.
  2. Sınıf Öğretmeninize ulaşarak geçici şifrenizi oluşturmasını isteyebilirsiniz.
  3. Okulumuz Bilişim Teknolojileri Öğretmeni'ne ulaşarak geçici şifrenizi oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Bu şifreyi geçerlilik süresi içerisinde (5 gün) kullanarak ilk giriş yaptığınız anda sizden kalıcı bir şifre belirlemenizi isteyecektir. Oluşturacağınız şifre daha sonraki girişlerinizde kullanacağınız şifre olacağından unutmayacağınız güvenli bir şifre belirlemeniz gerekecektir.

Bilgisayar aracılığıyla kullanmak için; öncelikle EBA şifrenizi kullanarak oturum açmalısınız. Oturum açıldıktan sonra ekranın sol kenarında gelen menüden "Canlı Ders" seçeneği ile canlı derslerin listelendiği sayfaya ulaşmalısınız. Eğer canlı derse ilk kez bağlanacaksanız açılan ekranın üst bölümünde yer alan açıklamaları dikkatle okumalı ve "Canlı Ders" uygulamasını bilgisayarınıza kurmalısınız. Zamanı gelen canlı derslerinize, ilgili dersin sağ tarafında bulunan düğmeden "Katıl" seçeneğini kullanıp, ekrana gelecek uyarılara olumlu cevap vererek bağlanabilirsiniz.

Tablet veya Telefon gibi bir akıllı mobil cihaz kullanarak Canlı derslere katılmak için; Apple marka cihazlarda "App Store" veya Android yazılımlı cihazlardı "Google Play Store" üzerinden "EBA" uygulamasını kurmak gerekmektedir. Tablet ve telefonlarda yapılacak bağlantı için başka ek bir uygulama kurulmasına gerek yoktur, tüm işlemler kuracağınız EBA uygulaması üzerinden yürütülecektir. İletişimin sağlanabilmesi için mobil cihazınızın internet bağlantısının olması gerekir. Ev interneti olmayan öğrenciler için Bakanlığın yaptığı çalışmalar ile kurduğunuz EBA uygulaması ile uygulamayı kurduğunuz cihazdan yapacağınız EBA işlemlerinde mevcut internet hakkınızı kullanmadan, sizlere ücretsiz her ay yenilenerek tanımlanan 8 GB internet üzerinden bağlantı sağlarsınız. Bunun için yapmanız gereken tek şey derslerle ilgili işlemlerinizi EBA uygulaması üzerinden gerçekleştirmek, böylece tüm bilgi alış-verişi size tanımlanan ücretsiz 8 GB hakkınızdan sağlanacaktır. Bu 8 GB ücretsiz internet tüm operatörler tarafından (Türk Telekom, Türkcell, Vodafone) sağlanmaktadır.

Önemli Hatırlatmalar;

  • Dersinizin başladığı saat ve dakika tam gelmeden sistem derse girmenize izin vermez.
  • Ders saati geldiğinde önce öğretmeniniz canlı dersini başlatır, ardından siz öğrenciler açılan bu canlı derse bağlanabilirsiniz. Eğer bağlanıyor, bekleyin gibi bir mesaj içeren ya da farklı bir ekran gelirse açıklamaları dikkatlice okuyun.
  • Derse katıldığınızda mikrofonlarınızın sesini kapalı tutun, sizin mikrofonunuzdan gelecek sesler, diğer öğrencilerden gelen seslerle karışarak bir gürültü ortamı oluşturmaktadır. Mikrofonların kullanımı ile ilgili ders öğretmeninizin açıklamalarına uygun hareket edin.